Влияе ли температурата на съня ни?

  1. Как температурата влияе на съня ви?
  2. Значението на температурата във вашата спалня!
  3. Каква трябва да е температурата в спалнята ви?

Какво те държи буден нощем? Стрес? Неудобен матрак? Болно дете? Може да се изненадате, когато научите, че температурата често е най-големият фактор, който определя добрия сън и този, който ви оставя уморени на следващия ден. Когато ви е твърде топло, не може да заспите от жегата. Когато пък ви е твърде студено, треперите и пак не успявате да заспите. Нито един от двата варианта няма да ви да получите перфектния и спокоен сън.

Как температурата влияе на съня ви?

Експертите са съгласни, че температурата във вашата спалня и това колко комфортно се чувствате в нея влияят върху това колко добре и колко време ще спите. Защо? Когато спите, тялото ви трябва да е в нормалната телесна температура. Ако е твърде студено или прекалено горещо, тялото и мозъка ви се бори да постигне точно тази температура и ви пречи да имате спокойна нощ.

Значението на температурата във вашата спалня!

Когато на тялото ви му е много топло или студено, то работи усилено за регулирането на температурата, за да гарантира, че органите ви продължават да функционират добре. Но ако не може да контролира температурата ви вътрешно, преминава към по-агресивни тактики, като това да се потите или да треперите, или да увеличавате(или намалявате) сърдечната си честота. Ако спите на място, където температурата на стаята не е подходяща за вас, то вие със сигурност ще имате неспокойна нощ и още по-неприятна сутрин. Имайте предвид също, че стайната температура подходяща за вас, може да не допадне на вашия партньор и обратното. Проблемът е, че възприемането ни на температурата е толкова уникално, колкото нашите пръстови отпечатъци.

Каква трябва да е температурата в спалнята ви?

По време на нормален ден телесната температура се повишава и пада леко. Този модел е обвързан с вашия цикъл на сън. Когато започва да ви се приспива, температурата ви се понижава, достига най-ниското си ниво около 5 часа сутринта и леко почва да се покачва с настъпването на деня. Ето защо въздухът в стаята ви може да повлияе на качеството на съня ви – ако е прекалено горещо, това може да попречи на естественото регулиране на телесната ви температура и да предизвика неспокойствие през нощта. Всъщност някои проучвания показват, че някои форми на безсъние са свързани с неправилната регулация на телесната температура.

Разбира се, всеки от нас има малко по-различно усещане за перфектната температура, така че експериментирайте, докато откриете подходящата за вас и вашия перфектен сън. Научете повече и за невероятните охлаждащи матраци! Те ще ви разхладят в горещите летни нощи и ще спомогнат за вашия пълноценен сън!

Подобни статии