Съвети за справяне с ежедневните задачи, ако не сме се наспали

 1. Как да се справим с ежедневните задачи, ако сме недоспали?
 2. Как да се енергизираме сутрин?
 3. Как да се енергизираме в средата на деня?
 4. Вечерни приготовления за качествен сън

Как да се справим с ежедневните задачи, ако сме недоспали?

Когато става дума за сън, сме най-лошия си враг. Винаги намираме нещо по-важно от съня. Но, истината е, че изборите ни не ни влияят добре. От дългосрочното здраве, през ежедневните фунции на тялото, до щастието, колко време спим (или не спим) всяка нощ, ни влияе по множество начини. Не можем да се отнасяме несериозно към почивката на организма ни, и да очакваме всичко да е наред.

Винаги, когато майка ви са казвали „Преспи и тогава помисли“, или „Наспи се, за да пораснеш“, тя не се е шегувала. Много неща знаем за съня от обща култура, но възможно ли е да заблудим организма ни, че си е взел дозата здравословен нощен сън? Да измамите тялото си, за да се почувствате по-добре, когато предната нощ е била повече от звездна?
Ако се мъчите през деня, недоспали и раздразнителни, пробвайте следващите няколко съвета, за да преминете през ежедневните си задачи. И довечера си легнете рано!

Как да се енергизираме сутрин?

 • Започнете с хладен душ. Хладната вода наистина освежава. Уверете се, че хладната (но не студена) вода ви облива от главата до петите, за да може наистина да се събудите.
 • Добавете свежест към своята сутрин. Ментата също е освежаваща. Добавете я към шампоана, душ гела и пастата за зъби, за да може цялото тяло да се събуди.
 • Използвайте обилно хидратиращ крем. Когато сте недоспали, сте и дехидратирани, но хидратиращата козметика, ще направи кожата ви по-сияйна.
 • Отървете се от подпухналостта. Потопете метални лъжици в студена вода (или ги замразете), и ги поставете под очите си. Нежно масажирайте зоната, за да премахнете торбичките. За тази цел може да се ползват студени резенчета краставица или използвани торбички чай.
 • Пийте кафето си бавно и не прекалявайте с количеството. Доказано е, че само 56 грама кафе на час, е достатъчно, за да зареди организма ви с нужната енергия. Помнете, че не трябва да приемате напитки с кофеин след 14:00 ч., защото отново ще преживеете безсънна нощ.
 • Заложете на протеините. Когато сте изморени, копнеете да си похапнете нещо сладко или солено, но не го правете. Започнете деня си със закуска, богата на протеини. Продължете деня с ядене на въглехидрати, плодове и зеленчуци.

Как да се енергизираме в средата на деня?

 • Намалете температурата. Ако ви е прекалено топло, това ще ви накара да се чувствате мудни и изморени, но свежият въздух ще ви ободри.
 • Стойте в близост до голям прозорец или обядвайте навън. Дори и времето да е облачно, естествената светлина събужда мозъка.
 • Движете се бързо. Бързото изкачване на стълби, или няколко подскока ще ви помогнат да се почувствате по-енергизирани и ще премахнат подуванията.
 • Пийте много вода. Особено, ако сте пили алкохол предишната вечер, недоспиването причинява дехридратация. Пийте вода през целия ден. За още по-голям ефект, добавете и лед.
 • Мийте ръцете си с хладка вода. Хладката вода по китките охлажда точките на пулса, което оставя усещане за освежаване. Наплискайте и лицето си!
 • Изпийте едно кафе и подремнете. Достаъчно е да дремнете около 20 минути. Когато се събудите, кафето ще препуска по вените ви, давайки сили, които ще ви държат няколко часа.

Вечерни приготовления за качествен сън

 • Просто кажете не на кафето, чая и шоколада. Ако консумирате алкохол, направето го с вечерята, поне 2 часа преди сън.
 • Пригответе свой СПА кът. Вашата спалня трябва да бъде оазис на тишина и спокойствие. Осигурете си тъмна, тиха и отпукаща среда за сън.
 • Изключете електронните устройства. Оставете телефона, изключете лаптопа, телевизора, таблета и прекарайте последния час преди сън четейки книга!
 • Направете си аларма за лягане. Настроената аларма ще ви подсети да наваксате загубения предната нощ сън.
 • Хапнете нещо леко преди сън. Прасковите, киселото мляко или сандвич със сирене осигуряват точното количество въглехидрати и протеини, които да успокоят сетивата ви преди лягане.

Някои нощи ще са по-спокойни от други и извънредни нощи на безсъние са нормални. Но, ако нощ след нощ се мъчите да се наспите – това не е нормално, нито е здравословно. Ако се притеснявате, че безсънието става навик, се консултирайте с лекар или сменете матрака!