50 от най-интересните факти за матраците

  1. Колко знаете за матраците и леглата?
  2. 50 любопитни факта за легла и матраци

Колко знаете за матраците и леглата?

Колко често си мислите за матрака си? Или за леглото си? Това не e често срещан въпрос. Прекарвате една трета от живота на матрака си – в сън, четене или релаксиране по някакъв друг начин. Сънят, освен че е една от най-големите загадки от неврологична и биологична гледна точка, е универсална човешка дейност още от времето на първите хора. Матраците и леглата са извървяли дълъг път в усъвършенстване и чудатости, водещи до днес. Предлагаме ви 50 интересни и неизвестни факта за матраци и легла, които може би ще ви накарат да мислите по друг начин за своята спалня, но се надяваме, че няма да ви държат будни цяла нощ.

50 любопитни факта за легла и матраци

1. Думата „матрак“ е с арабски произход

2. Коренът на арабската дума за матрак буквално се превежда „да хвърлиш нещо“ и се отнася до древна практика да се спи върху възглавници на пода.

3. Най-вероятно думата „матрак“ е внесена в Европа от участници в Кръстоносните походи

4. Матраците, напълнени с пера са изобретени от Древните Римляни в последния период на Републиката. Преди това, римските матраци били пълнени с тръстика, сено или вълна.

5. Една от най-важните, най-ранна, но най-неоценена иновация, що се отнася до матраците, е, че те все пак са били вдигнати много над земното равнище. Това значително понижава опасността да сме близо до прах или насекоми.

6. В Южна Азия и Индия използват т.нар. капок за пълнеж на матраци. Това представлява дърво, чиито семена се преработват в субстанция, подобна на памука.

7. В Югоизточна Азия използват койра – фибра от кокосов орех – в основата на матрака.

8. Според Щатски Федерален Закон всички матраци трябва да устоят на пламъци поне 30 секунди преди да пламнат. Но, ние не ви съветваме да тествате това с вашия матрак.

9. Т.нар. Queen Size е най-популярният размер матрак в САЩ. Ширината му е около 152 см, а дължината – 203 см. Той окончателно измества Tween Size през 1999 г.

10. Има поставен рекорд за най-много матраци, наредени и бутнати като домино – 1001 бр.

11. Така или иначе, водното легло съществува от древни времена. В по-ново време, е конструирано в Шотландия, през XIX в. от Нийл Арнот.

12. Като доктор, Арнот вярвал, че водното легло може да помогне в предотвратяването на точки на напрежение, при лежащо болни.

13. Арнот съзнателно не патентова идеята си, за да може лекарите в цялата страна да използват откритието му. За жалост, са произведени само няколко такива легла.

14. Модерното водно легло се появява на пазара през 1971 г. и достига своята най-голяма популярност през 1987 г.

15. Твърди се, че истинските откриватели на водното легло са римляните. Това твърдение, се основава на римската традиция да бъдат обливани с гореща вода, преди да си легнат. Тази традиция обаче важала само за богатите.

16. Писателят Ханс Кристиян Андерсен пише приказката „Принцесата и граховото зърно“ през 1835 г. Както е известно, историята използва матраци, като сюжетен механизъм, за да подчертае, че главният персонаж е принцеса. Очевидно, принцесата е толкова нежна, че може да усети грахово зърно, дори и да е поставено под 20 матрака. Няма да коментираме връзката между двете неща.

17. Макар да е датчанин, приказката за матраците е базирана на Шведска национална легенда.

18. Ако Андерсен беше написал приказката през 1857, принцесата щеше да заспи далеч по-лесно. През въпросната година са изобретени първите пружинни матраци.

19. Ако приказката беше написана в десетилетията след 1857 г., първите легла с пружини. Те помагат с редуцирането на появили се буци или неравности, дори и при нови матраци.

20. Поне на принцесата не и се налагало да се справя с нежелани другари по легло. Използването на метални рамки на леглото, съчетани с памучни матраци навлиза в началото на XIX в, което значително намалява вредителите, които биха могли да се намърдат дори в кралските легла.

21. Хайнрих Вестфал, германец по произход, изобретил пружинен матрак през 1871 г., но никога не е имал печалба от откритието си.

22. Чак през 1930 г. пружинните матраци стават известни, първо в Северна Америка.

23. Символ на властта на монарха във Франция била възможността кралят да полегне по време на парламентарна среща. Останалите трябвало да са прави, седнали или коленичили.

24. Луи XIV бил истински любител на леглата. Той притежавал 413 различни легла. Дори и да е спял всяка вечер на различно легло в продължение на година, пак щяха да му остават 48 неизползвани легла.

25. Матраците изчезват от човешкото ежедневие след падането на Римската Империя. По време на Средните векове, хората спяли върху пейки, покрити с пух или сандъци, пълни с мъх.

26. Първите матраци след Средните векове били пълни със слама и покрити с кадифе или коприна.

27. Въздушното легло е представено за пръв път на американския пазар през 80-те години на XX в.

28. Развитието на производството на каучук по време на Втората Световна Война позволило възход на латексовите матраци през 50-те години на XX в.

29. Най-голямото легло на всички времена е направено в Холандия и е с размери 16.15 м х 26.21 м. Това е площ от 423.29 квадратни метра.

30. За сравнение, най-голямото легло, което на практика се използва от човек, е собственост на суперзвездата на NBA Шакийл О’Нийл. То е с площ 137 квадратни метра.

31. През годините много легла са държали рекорда за най-голямо легло. Едно от тях е Огромното Легло, конструирано през 1590 в Англия. С площ 33 кв.м, то може да осигури комфорт на 15 души.

32. В състезанието за най-луксозно легло, печели Златното легло, също произведено в Англия. Кръстено е така, заради позлатената дървена рамка. Направено е през 1879 г. Голямо е само 11 кв.м, но е много богато украсено.

33. Първото споменаване на легло в литературата е в „Одисея“ на Омир.

34. Сгъваемите легла са изобретени в Древна Гърция. Има реални грънчарски изделия, върху които са пресъздадени сгъваеми легла.

35. Леглата, които се сгъват в стената, понякога се наричат Легла на Мърфи, кръстени на техния създател Уилям Лорънс Мърфи. Той създава този вид легло през 1900 г. и патентова откритието си през 1908 г.

36. Мърфи изобретява такъв тип легло, за да живее с жена в едностайния си апартамент, в който иначе няма място за двойно легло.

37. Филмът на ужасите „Смъртоносното легло: Леглото, което яде“ наистина включва легло, представено като чудовище. Направен е през 70-те години на XX в., но придобива популярност през последните години.

38. Националният матрак на Япония всъщност не е матрак. Татами служи за покриване на пода и се прави от оризова слама или преработена вълна. Първоначално, се е ползвало само от най-богатите. Става достъпно за всички през 1800 г.

39. Леглото на Тутанкамон било направено изцяло от злато и абаносово дърво. Макар да е било луксозно, няма как да е било удобно.

40. Незаконно е да купите матрак в Неделя във Вашингтон. Не е ясно, откъде произлиза този закон.

41. Ластичните чаршафи, които обхващат целия матрак, били истинско мъчение за много хора. Изобретени са през 1958 г. от Берта Берман. Чак през 1990 г. Жизел Юбенвил открива как се поставя чаршафа.

42. Най-скъпото легло в света струва 1.6 милиона долара. То сякаш се носи във въздуха, но всъщност се държи там от магнит.

43. През 2011 г. в Южна Африка археолози откриват легло, датиращо от преди 77 000 години.

44. Когато археолозите проучват открития матрак под микроскоп, откриват листа от Лаврово дърво. Вероятно, са ги използвали за предпазване от комари и други вредители, тъй като в листата се съдържат химически вещества, убиващи насекомите.

45. Учените откриват, че този матрак е бил изгарян, вероятно за да може хората да се отърват от вредители и микроби, сякаш лягат на ново легло.

46. През XVIII в. матраците са висяли от въжета на тавана.

47. През XVII в. английските легла били правени с дървени рамки, подкрепени с въжета или кожа и торби със слама, вместо матраци.

48. Футон е японска традиционна мебел, която навлиза и в Европа. Представлява мебел, подобна на диван от две части, които са сгъваеми, за да могат да се прибират в гардероби или килери.

49. Матраците могат да бъдат рециклирани.

50. Когато Уилям Шекспир умрял, той завещал любимото си легло на своята дъщеря. Второто си най-любимо легло завещал на жена си.

Очевидно, вашият матрак е резултат от стотици години история и иновации по целия свят. Покупката на матрак или легло не е лека – вашият комфорт и релаксация са на първо място!