Сънят и възрастта – има ли връзка между тях?

 1. Променя ли се сънят с възрастта?
 2. Каквато и да е възрастта ви, започнете с определяне качеството на съня

Променя ли се сънят с възрастта?

Как се променя сънят ни, когато остаряваме? Ставаме ли по-мъдри с годините? Достатъчно сън ли получаваме? Тъй като светът около нас се развива все по-бързо, първото нещо, което жертваме, е сънят ни. След като се пенсионираме, предполагаме, че ще имаме повече време за сън, но е факт, че възрастните хора не спят повече – всъщност спим по-малко, когато остареем. Причините, на които се дължат липсите на съня са начина на живот, здравословните проблеми и други. С напредването на възрастта настъпва верижна реакция и тялото ни произвежда по-ниски нива на растежен хормон, което на свой ред, може да намали способността ни да постигнем дълбок REM сън. Неспособността ни да достигнем до дълбок сън намалява количеството мелатонин, произвеждано в нашите тела, което ни кара да се пробуждаме през цялата нощ. Спомняте ли си всъщност последната възраст, в която сте успели да заспите с лекота и да спите цяла вечер непробудно? Това е времето, когато сме още в детска градина. В тази статия ще ви покажем как с течение на времето сънят ни се променя.

 • Новородени – Спят по 16-20 часа през деня и нощта
 • Деца – Обикновено получават 11-12 часа сън, включващи сън през нощта и през деня
 • Късно детство – Може да се нарече „златната епоха“ на съня през целият ни живот. След навършване на 11 или 12-годишна възраст нарушенията на съня започват да се промъкват
 • Юноши – Нуждаят се от 8-9 часа сън, въпреки че с техните хормони, те стоят до късно вечер и след това трябва да стават рано за училище, което означава, че рядко достигат необходимите часове сън.
 • Възрастни – Нуждаят се от най-малко 8 часа сън, но заради забързания живот не достигат оптималното време на сън.
  Хора в напреднала възраст – Също се нуждаят от поне 8 часа. Те често лягат рано и се събуждат рано, като през целият ден имат леки дремки.

Каквато и да е възрастта ви, започнете с определяне качеството на съня

Докато остарявате, сънят може да стане по-малко задоволителен и още по-лошо, по-малко възстановителен. Дали това има нещо общо с възрастта? Разбира се. Лошият сън може да повлияе на здравето ви. Подобрявайки здравето си, може да подобрите съня си и обратното. Някои от болестите, които оказват влияние върху съня, са сърдечни заболявания, артрит, високо кръвно налягане, депресия, сънна апнея и други. Много от тези здравословни проблеми не се лекуват или не се диагностицират, защото повечето хора смятат, че проблемите със съня са част от възрастта и нищо не може да им помогне да постигнат по-добър сън. Но всъщност, лечението на тези проблеми може радикално да подобри качеството на съня.
Какво те държи буден през нощта? Това може да е възпалено гърло, сърдечна недостатъчност или нещо друго. Каквото и да е, нощните проблеми със съня оказват влияние на целият ви ден. Що се отнася до това колко дълго ще живеете, има голяма истина в твърдението, че генетиката е зареден пистолет, но вашата среда е спусъка. И сънят може да бъде пръста, който дърпа спусъка. Може да носите гени за множество заболявания, но независимо дали ги получавате или не, до голяма степен зависи от това как живеете живота си и колко сън получавате. Въпреки че не можем да контролираме стареенето, имаме контрол върху това колко добре спим всяка вечер. Следвайте тези прости съвета през годините и ще запазите съня и здравето си:

 • Направете съня приоритет
 • Идентифицирайте основните здравословни проблеми
 • Подобрете навиците на съня
 • Използвайте диета и упражнения за подобряване на съня
 • Намалете психическия стрес
 • Говорете с лекарите си относно проблемите със съня ви и как той се е променил през годините.