Различни материали за матраци и техните предимства

  1. Предимства и недостатъци на различните материали за матраци
  2. Матраци с бонел пружинен механизъм
  3. Матраци с латекс
  4. Матраци от мемори пяна
  5. Матраци с полиуретанова пяна

Предимства и недостатъци на различните материали за матраци

Съвременният пазар за матраци е богат не само на различни модели от гледна точка на дизайн, размери и функционалност, но най-вече на избраните за изработка материали. Всъщност, именно видът материал, използван в създаването на един модел матраци, е и онази негова характерна черта, от която си вадим изводи за степента му на удобство, типовете предимства и евентуално недостатъците. Защото в крайна сметка, колкото и да е напреднала индустрията на аксесоарите и продуктите за сън, в това число и матраците конкретно, различните видове материали, използвани за тяхната направа, крият едновременно и своите предимства, и някои характерни и индивидуални недостатъци.

Точно това е и днешната тема. Ще разгледаме четирите най-популярни вида материали за матраци, като наблегнем най-вече на техните предимства и недостатъци като качества. По този начин вие лесно ще успеете сами да прецените кой е най-добрият, конкретно за вас вариант било то за евтини матраци, или за матраци, подходящи за вашите индивидуални медицински нужди. И така, нека да започваме.

Матраци с бонел пружинен механизъм

Макар да звучи малко сложно и прекалено високо технологично като терминология, всъщност, този вид е най-популярният сред съвременните матраци. Самият механизъм представлява система от множество миниатюрни пружини, позволяващи правилното разпределение на тежестта на тялото по периметъра на целия матрак. Друга положителна черта на този вид матраци е, че те са със сравнително най-дълготрайният живот, тоест – издържливи на времето са – но също така и достатъчно еластични, с перфектната упора за вашето тяло. В допълнение, матраците от типа Бонел най-често впечатляват и с функцията естествено проветряване на въздуха. Като техни недостатъци посочваме малко по-високата от стандартната цена и невъзможност за комбинация с някои типични ортопедични нужди.

Матраци с латекс

Латексът е сред типичните материали за матраци, но той се слави с високата си цена, а също така и с прекалено фината повърхност, поради което изисква използването на протектори, а в последствие и на топ матраци. Все пак, подобни допълнителни покупки за вашата спалня си заслужават, тъй като не са малко и предимствата на съвременните латексови матраци. На първо място, те са възможно най-чистият екологичен продукт на пазара за продукти за спалня, а освен това, са изключително деликатни и към най-чувствителната и дори алергична кожа. В тази връзка, матраците от латекс са особено препоръчителни за хора с дерматолочини проблеми или за бебета.

Матраци от мемори пяна

Не по-малко популярни са матраците от мемрои пяна. Тя се смята за най-високотехнологичният продукт в съвременния свят на аксесоарите за сън, като историята му започва от разработките на НАТО за конкретни астрономични нужди. В последствие, материалът намира приложение и в продуктите за спалня, като такъв тип матраци са най-често предпочитани от хора, които имат ставни проблеми или постоянни хронични болки в крайниците. Неприятен е моментът обаче, че в действителност, матраците от 100% мемори пяна са по-скоро рядкост, тъй като често се смесват с други материали, които проявяват своите собствени недостатъци или не успяват да се слеят естествено със структурата на пяната.

Матраци с полиуретанова пяна

Това е най-бюджетният вариант относно материали за матраци и както се досещате, и най-нискокачественият. Не се отказвайте от полиуретановите матраци веднага, защото освен ниските им цени, те си имат и други предимства. Такива са богатото разнообразие от модели на пазара и високата степен на еластичност.

Преди да вземете решение за конкретни производители на матраци и размер на своя нов матрак, задължително обмислете, кой би бил най-подходящият за вас материал. Надяваме се, че нашият анализ на най-типичните материали за матраци е бил достатъчно полезен за вас!