Разбиваме най­-често срещаните митове за матраците изобщо!

  1. Разбиваме най­-често срещаните митове за матраците
  2. 1. Колкото е по-твърд матракът, толкова е по­-качествен, съответно сънят ви е по­-пълноценен.
  3. 2. Цената определя качеството – 100% и безспорно!
  4. 3. За да запазим матрака за по­-дълго време, задължително трябва да обръщаме страната му редовно!
  5. 4. Можете да разберете дали матракът ще ви пасне и дали е достатъчно комфортен, само от един тест директно в шоурума!

Разбиваме най­-често срещаните митове за матраците

Провалът ви в магазина за матраци в качеството на потребител най­-често се дължи на неосведоменост. Но това, че сте се интересували за най-добрите модели – типове, материи и марки – съвсем не означава, че информацията, която сте получили, е правилна. Често тя дори е повече подвеждаща, отколкото помагаща да направите своя избор за матрак. Така например, без значение дали става въпрос за конкретна марка – например, добре познатите у нас Матраци ТЕД – или за видове матраци, например еднолицевите евтини матраци – пазарът е пълен с десетки митове и грешни изводи за матраците изобщо. Време е да спрем да ги приемаме за истина и за даденост. Време е да си купим хубав матрак, като преди това, разбием най-­често срещаните митове за матраците днес.

1. Колкото е по-твърд матракът, толкова е по­-качествен, съответно сънят ви е по­-пълноценен.

Това е по­-скоро остаряло схващане, отколкото мит, защото, в действителност, преди се смяташе, че твърдите матраци са по­-удобни и здравословни. В Англия обаче, през 2003 година, бе проведено щателно проучване от медицинското списание Lancet – по повод перфектният матрак от гледна точка на удобство и здравословна поза за сън. Резултатите от проучването сочат, че прекалено твърдите модели не са особено полезни. Нещо повече – за някои хора те дори биха били вредни.

2. Цената определя качеството – 100% и безспорно!

Точно както е положението и при пазаруването и стоките, по принцип, нерядко се наблюдава изкуствено завишаване на цените, което ни внушава и създава илюзията в съзнанието ни, че те са знак за равенство за по-­високо качество. Ето едно неоспоримо доказателство, че понякога и евтини матраци могат да са супер качествени матраци: българските матраци Блян се предлагат на сравнително достъпни цени, често се правят отстъпки и промоции. В същото време обаче те са сред най­-добрите модели у нас!

3. За да запазим матрака за по­-дълго време, задължително трябва да обръщаме страната му редовно!

Това е и вярно, и не особено. Вярно е, защото някои матраци, наистина, са създадени така че тази хитра стратегия да помогне на притежателите им да ги запазят здрави за по­-дълго време. Но има и модели, които ако се обръщат постоянно, могат дори да влошат структурата си. Затова е и препоръчително, когато си купувате матрак, да попитате изрично производителя или дистрибутора как да се грижите за него, какво да правите и какво да не правите от гледна точка на поддръжката.

4. Можете да разберете дали матракът ще ви пасне и дали е достатъчно комфортен, само от един тест директно в шоурума!

Наистина, пробвайки го, лягайки върху него в магазина, може да ви даде определена представа за това колко удобен е матракът. Но това съвсем не стига. Много допълнителни функции и характеристики (двулицев, еднолицев, с мемори пяна или без) определят крайният резултат, който ви дава самия матрак. Често, материите, от които са изготвени матраците, са водещи фактори за качество и комфорт. При всички случаи обаче едно лягане върху него не може да ви даде точната преценка доколко това е наистина матракът за вас!