Производство на матраци в различните държави

 1. Тенденции в производството на матраци в различните държави
  1. Пазара за матраци
  2. Размери на матраци
  3. Цени на матраци
  4. Производители на матраци
  5. Тенденции за матраци
  6. Суровини за матраци

Тенденции в производството на матраци в различните държави

Размери, цени, материали при матраците, вероятно са основните фактори, които касаят експертите и лидерите в производството на съвременните модели. От гледна точка на пазара, модерните матраци преминават към позицията на иновативност, но наред с това техните основни критерии и качества като цени, начин на изработка (включително и ресурси за изработка), а и стойността на пазара и за производителя се променят по не по-малко осезаем начин. За да говорим за тенденции в производството в различните държави, ние предварително направихме домашното си – прегледахме наличните трендове и направихме нужните сравнение именно в тези категории, които вече споменахме и които вероятно продължават най-силно да вълнуват и вас в избора на матрак. Ами ето до какви гео изводи стигнахме и какви логични прогнози можем да направим за отделните страни, вземайки на предвид именно индустрията на матраците:


Пазара за матраци

Американците държат най-големия пазарен дял по производство и търговия, като след тях идват Китай и забележете, Франция, за която вече знаете, че е първият официален производител на модели с дървени основи, тип подматрачна рамка.

Размери на матраци

По повод тенденцията при размерите, трябва да отбележим, че има значителен ръст в производството на така наречените king size продукти за сън – тоест за много големи легла и спални. Все по-често се изработват и модели с мемори пяна за деца, в това число и за бебета (тоест с размерите на традиционните кошари).

Цени на матраци

За един потребител, вероятно, е по-важно да чуе подробна информация за цени на матрак, според неговата страна. У нас се очаква скок на цените на луксозните продукти за сън, защото те стават все повече, поради наличието на много европейски лидери на наша територия (матраци Латекс ЕКО, матраци ТЕД), но и спад в цените на продукти от нисък клас като еднолицеви модели и класически непружинни такива.

Производители на матраци

В Европа бързо започват да се развиват определена категория производители на матраци. Това са новосъздадени фирми в сферата и те са най-често представители на следните страни: Русия, Румъния и Полша. Турция ще намали производството си, но със сигурност, ще увеличи вноса поради очакваните все по-силни връзки с някои, а скоро и с всички членки на ЕС.

Тенденции за матраци

Във Великобритания ще се залага на иновативността, а не на понижаване на фактора цени. Поради особеностите на местния климат, в Ирландия, Англия и Шотландия ще се търсят решения за повече защита на матрака от влага, акари и други микроорганизми. Според статистиката 20% от хроничните заболявания на британците се дължи на лошата хигиена на сън. Това означава, че търсенето на качествени модели на Острова значително ще се засили.


Суровини за матраци

В развиващите се страни се предвижда масова кампания за производство на отделни суровини. Това може да повлияе на нашия лидер, единственият и първи производител на латекс за екологично чисти продукти, а именно производителя Латекс Екон.