Признаци на проблеми със съня при децата

 1. Прекомерната сънливост може да се прояви по различни начини:
 2. 1. Безсъние в детството
 3. 2. Сънна апнея
 4. 3. Синдром на неспокойните крака
 5. 4. Кошмари
 6. 5. Нощни ужаси
 7. 6. Подмокряне на леглото
 8. Какво може да се направи за тези проблеми със съня?

Всички знаем, че за здравия ум и тяло е необходим добър, спокоен сън. Това важи особено за децата, които се нуждаят от добри 2-3 часа повече сън всяка вечер, отколкото възрастните. За да получават вашите деца този толкова необходим сън, трябва да сте нащрек за признаци на нарушения на съня.
Прекомерната сънливост през деня е един от най-честите признаци на проблем със съня при децата. Макар че е напълно нормално децата да чувстват уморени в определено време през деня, редовната сънливост не е добре. Това означава, че детето ви е станало прекалено рано сутринта или има проблем със заспиването през нощта.

Прекомерната сънливост може да се прояви по различни начини:

 • Вашето дете спи през деня, когато повечето деца на неговата възраст не го правят
 • Детето ви има проблеми със събуждането сутрин
 • Детето ви мрънка и се лигави прекалено
 • Учителите му споменават за липсата на енергия
 • Детето ви се оплаква, че е уморено


Всеки един или повече от тези признаци се появят с течение на времето, означава, че детето ви изпитва прекомерна сънливост.

Децата естествено спят по-добре, в сравнение с възрастните. Но има много неща, които потенциално могат да нарушат съня на детето ви.

1. Безсъние в детството

Децата могат да страдат от безсъние, точно както и възрастните. Безсънието е нарушение на цикъла на съня. Това затруднява заспиването, нарушава самия сън и ви пречи със събуждането сутрин. При децата безсънието може да бъде причинено от тревожност, физическа болка или в по-редки случаи от неврологично разстройство. Ако подозирате, че детето ви има безсъние, опитайте се да разберете от какво може да е причинено. Изнервят ли се от предстоящо пътуване? Имат голям проект за училище? Проблеми с приятели? Боли ги нещо, но не ви споделят? Ако не може да изключите безпокойство или физическа болка, може да отидете и да се консултирате с лекар.

2. Сънна апнея

Сънна апнея възниква, когато дишането на детето ви се забави или спре по време на сън. Въпреки че това е много по-често срещано при възрастни, може да се случи и на дете – особено когато нещо блокира горните дихателни пътища. Това може да бъде нещо в тялото им, като растеж или тумор, или чужд предмет като пастел или играчка, който се е настанил в дихателните пътища. Други признаци на сънна апнея при деца могат да включват главоболие, повече слюноотделяне по време на сън, хъркане и необичайни пози за сън. Ако подозирате сънна апнея, най-добре е лекар да прегледа детето ви, за да потвърди съмненията ви и да препоръча лечение.

3. Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е признат само през последните години като медицински проблем. Той може да започне като дискомфорт или болка, но в крайна сметка води до триене, треперене на краката. Понякога може да се лекува с прием на витамини и масаж, а друг път са необходими лекарства по лекарско предписание. Ако синдромът на неспокойните крака продължава известно време, вашият лекар трябва да прегледа детето и за други проблеми, като например болестта на Паркинсон.

4. Кошмари

Всеки човек е имал кошмари, особено в детството. Подобно на други сънища, те се появяват по време на REM сън, но ако са твърде страшни, те могат да събудят детето преждевременно и да попречат да заспи отново. Въпреки че преживяването на кошмарите е в някакъв смисъл нормално, можете да намалите честотата им, като се придържате към добра рутина на лягане и избягвате страшни телевизионни предавания, филми и видео игри през часовете, преди лягане. Обикновено кошмарите започват да изчезват около 10-годишна възраст.

5. Нощни ужаси

Нощните ужаси се различават от кошмарите. Кошмарите се случват по време на REM сън и децата често се събуждат, спомняйки си съдържанието на лошия сън. Нощните ужаси, от друга страна, се случват много по-рано в съня. Децата често пищят и може дори да седнат или да се борят, но след това се връщат веднага да спят. Децата рядко си спомнят нощните ужаси, но всеки родител, свидетел на тях, със сигурност го прави. Добрата новина е, че повечето нощни ужаси отминават с времето и когато детето ви стане тийнейджър. Лошата новина е, че не съществува лек или метод за тяхното изчезване преди това. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да предоставите на детето си допълнително време за сън.

6. Подмокряне на леглото

Това е често срещан проблем за деца под петгодишна възраст, особено за тези, които все още не са се научили да са без памперс. Подмокрянето на леглото не се счита за нарушение на съня, освен ако детето ви е по-голямо от пет години или се случва повече от два пъти седмично. Причините за подмокрянето може да са различни. Някои са физически, като слаб пикочен мехур или инфекция. Друг път причините може да се психически – тревожност или емоционален стрес. Понякога, това може да бъде знак за друг основен проблем, като проблем в развитието, неврологично разстройство или сънна апнея. Ако детето ви отговаря на горните критерии, най-добре е да се потърси лекар за правилната диагноза.

Какво може да се направи за тези проблеми със съня?

Както и при възрастните, така и при децата има различни причини, заради които не спят добре. Първата стъпка е да му определите няколко правила:

 • Определяне на разумни часове за лягане
 • Следване на последователна рутина за лягане
 • Изключване на телевизор, компютър, телефон поне един час преди лягане
 • Осигуряване на правилна диета, с всички необходими хранителни вещества
 • Избягване на неща, които знаете, че нарушават съня: хранене преди лягане, страшни истории, прекомерно гледане на телевизия и т.н.

В повечето случаи, ако следвате тези стъпки, проблемите със съня на детето ви ще се реши доста бързо. Ако не, тогава може да е време да посетите лекаря на детето ви, за да проверите дали има по-сериозен проблем.

Подобни статии

Помощ! детето скача върху нашите матраци!
Помощ! детето скача върху нашите матраци!
Какви са вредите от скачането върху нашите матраци? Знаете ли кой е един от най-сериозните врагове на матраците? Не, това не са акарите, не е даже прахът, влагата или миниатюрните микроорганизми,...
Сънят и възрастта – има ли връзка между тях?
Сънят и възрастта – има ли връзка между тях?
Променя ли се сънят с възрастта? Как се променя сънят ни, когато остаряваме? Ставаме ли по-мъдри с годините? Достатъчно сън ли получаваме? Тъй като светът около нас се развива все по-бързо,...
50 от най-интересните факти за матраците
50 от най-интересните факти за матраците
Колко знаете за матраците и леглата? Колко често си мислите за матрака си? Или за леглото си? Това не e често срещан въпрос. Прекарвате една трета от живота на матрака си – в сън, четене или...
Какви матраци да изберем за детска градина?
Какви матраци да изберем за детска градина?
Детските градини и матраците за деца Детските градини са мястото, където децата прекарват първите няколко години от живота си. Това е период на растеж на детето, включително и на развитие на...
Матраци с покет пружини - предимства
Защо да изберем матрак с покет пружини? Матракът играе важна роля и е от съществено значение не само за качеството на съня, но и за общото здравословно състояние. Един от по-често срещаните...