Преборете безсънието по естествен начин

 1. Как да преборим безсънието?
  1. Създайте спокойна атмосфера в спалнята
  2. Използвайте лавандула
  3. Опитайте различни техники за релаксация
  4. Създайте си режим
 2. Внимавайте с какво се храните
  1. Не изтезавайте себе си
  2. Уверете се, че имате качествен матрак и удобни възглавници

Как да преборим безсънието?

Безсънието е най-често срещаното нарушение на съня и засяга много хора. Както е известно, средно човек трябва да спи между 7 и 9 часа дневно, за да бъде здрав психически и физически. Ако спим по-малко от тези часове, започваме да страдаме от проблеми като интензивна умора и липса на енергия. Преди да изтичате до най-близката аптека за лекарства против безсъние, опитайте някои по-естествени начини, за да се справите с него.

Създайте спокойна атмосфера в спалнята

Енергията, която излъчва вашата спалня, играе важна роля в качеството и количеството на съня ви. Най-добре е да заложите на спалня с приглушена светлина и разбира се да подберете издръжливо легло и удобен матрак.

Използвайте лавандула

Малко или много всички познаваме успокояващите и ралаксиращи свойства на лавандулата. Тя е силен съюзник срещу безсънието. Може да използвате малко от ароматното лавандулово масло по време на вана или като алтернатива може да добавите малко от него във вряща вода и да вдишате изпаренията. В момента на пазара се предлага изобилие от различни модели матраци и възглавници с аромат на лавандула, който ще победи безсънието.

Опитайте различни техники за релаксация

Опитайте се да се отпуснете чрез прилагане на техники, които ще ви помогнат да премахнете стреса. Йогата, дълбокото дишане и медитацията определено ще подобрят съня ви.

Създайте си режим

Хубаво е да спазвате режим и да се стараете да лягате и ставате по едно и също време. Избягвайте храненето и пиенето на алкохол непосредствено преди сън. Създайте си рутина преди сън. Например една гореща вана преди лягане ще отпусне тялото ви и ще ви помогне за по-бързо заспиване.

Внимавайте с какво се храните

Кофеинът стимулира мозъка, прави го по-активен и пречи на съня. Алкохолът също е отрицатален фактор. Намаляването му ще ви помогне да се отпуснете и да се чуствате по-добре.

Не изтезавайте себе си

Най-доброто, което може да направите в случай, че не можете да заспите в продължение на 15-20 минути, е да излезете тихо от леглото. Забавлявайте се докато четете книга или списание, послушайте музика или погледайте малко телевизия. След известно време може да се върнете отново в леглото и да опитате отново.

Уверете се, че имате качествен матрак и удобни възглавници

Може да се отървете от безсънието, дори само ако смените матрака, на който спите. Той не трябва да е прекалено мек или прекалено твърд. Освен това се уверете, че вашите възглавници са удобни и не допринасят за трудното заспиване.