Подходящи матраци за различните възрасти

  1. Матраци според възрастта
    1. Детски матраци
    2. Какво трябва да имаме предвид, при избора на матрак

Матраци според възрастта

Изборът на домашни матраци не се свежда само до това да преценим дали ни трябват такива с мемори пяна и дали предпочитаме еднолицеви или двулицеви. Всъщност, селекцията от съвременните иновации в производството на матраци е далеч по-обширна, а не както преди, когато можехме да говорим предимно за различни размери матраци. Днес, познаваме твърди матраци и такива, които са по-пухкави така да се каже или с други думи – по-меки и потъващи при отпускане на човешкото тяло. В допълнение, хората с проблеми в мускулите, ставите или сухожилията пък могат спокойно да се насладят на десетките предимства, които предлагат модерните ортопедични модели. Те ще намалят болките, ще редуцират дискомфорта по време и след сън, а освен това значително ще подобрят състоянието ви, та макар и то вече да е хронично.

Същевременно, когато говорим за избор на подходящ матрак, не трябва да се забравя и фактора възраст на човека, който ще го ползва.

Детски матраци

Знаем добре, че на пазара за продукти за сън и аксесоари за спалня, можем да намерим качествени детски матраци, съобразени не само с умалените размери, пригодени за детски легла, но и с нуждата на най-малките. Например, много съвременни деца заспиват трудно – било то под въздействието на вредните лъчи, идващи от компютрите, телевизорите и други такива екрани и устройства, или поради капризи, неправилно възпитание и т.н. Този проблем може лесно да се реши със специализирани детски матраци. Както има специализирани матраци за възрастни – ортопедични за по-бързо заспиване, комфортни с мемори пяна или твърди с аромати и минерали, така можем да намерим същите (или поне със същите функции) детски матраци. Друг е въпросът, че ако детето ви е по-голямо, тоест като размери и развитие отива към категорията на възрастните, можете да потърсите специални модели за подрастващи. Няма конкретна разлика в техните функции и свойства, но обикновено това са специфични по размери матраци с добра и стабилна основа. Те имат допълнителни функции като ергономичност и ортопедична ефективност в зависимост от вашите конкретни предпочитания и това, което търсите.

Какво трябва да имаме предвид, при избора на матрак

При всички случаи, търсенето на подходящ матрак за различни възрасти започва със съобразяването на габаритите, развитието и здравословното състояние на конкретния потребител или дори по-конкретно на ползвателя. Често, хората смятат, че с измерването на конкретни размери, задачата им в премислянето за най-добрия избор приключва, но това съвсем не е така. Трябва да премислите и от какво има нужда вашето дете, а ако говорим за възрастен човек, е добре да сте наясно с полезните свойства на съвременните ортопедични модели, както и да запитате бъдещия ползвател дали му е удобно и може ли да се примири с по-твърд матрак, за да пребори дископатията или други ставни проблеми, например.

Винаги е полезно да се допитвате за съвети в магазина или сайта, от който ще пазарувате матраци за различни възрасти и категории потребители. Специалистите са на мнение, че физическото тестване на един матрак не може да бъде достатъчно, а е нужно и да се информирате за моделите, на които се спирате и които обмисляте.