Подобрява ли лавандулата съня?

  1. Връзката между съня и лавандулата
  2. Какво казват изследванията за лавандулата и съня?

Връзката между съня и лавандулата

От край време лавандулата има репутация на естествена алтернатива за успокояване, която ви помага да се отпуснете и да се освободите от стреса. Чудите ли се дали наистина работи? Добрата новина е, че го прави. Именно заради това и производителите на матраци започват все по-често да използват лавандулата в своите продукти.

На пазара вече има различни продукти за сън, които са обработени с лавандула. Може да намерите както матраци, така и топ матраци, възглавници и други. В тази статия ще ви разкажем за различни изследвания, които доказват плюсовете на лавандулата и защо трябва задължително да имате поне един продукт за сън с аромат на лавандула.

Какво казват изследванията за лавандулата и съня?

Лавандуловото етерично масло е едно от най-изучаваните от гледна точка на неговите ефекти за отпускане. В Тайланд е направено проучване как лавандулата влияе на здравето, като в проучването са включени 20 човека. Учените открили спадане на кръвното налягане и сърдечната честота. По отношение на настроението, тези, които са вдишали от лавандуловото масло, казват, че имат повече енергия и са по-спокойни. Изследванията показват, че лавандулата може да бъде в състояние да промени мозъчните вълни и да намали стреса.

От особен интерес за жените е едно малко проучване, направено в болница в Индианаполис, че лавандуловата терапия спомага за намаляване на безпокойствието и депресията при жените след раждане.
Други проучвания, които разглеждат съня, също потвърждават активните свойства на лавандулата за борбата с безсънието. Изследователи от университета в Саутхемптън, Великобритания, проследяват съня на 10 човека. В продължение на една седмица половината от участниците спят в стая, където лавандуловото етерично масло се разпространява във въздуха през цялата нощ. Останалите участници са спели в стая без никаква миризма. След това групите разменили помещенията си. В края на проучването доброволците класират качеството на съня си, като 20% заявяват, че по-добър сън са получили в стаята с лавандулов аромат.
Психолози в университет в Кънектикът са имали 31 мъже и жени, които вдишват есенциално масло от лавандула една нощ, а на следващата дестилирана вода. Изследователите наблюдават циклите на съня с мозъчни сканирания и установяват, че лавандулата забавя сърдечния ритъм и релаксира мускулите. Участниците също така спяли по-добре през нощта с лавандулата и се чувстват по-енергични на следващият ден.

Въпреки че проучванията до този момент са все още малко, има достатъчно последователност в резултатите, за да се види, че по-добър сън може да бъде постигнат чрез използването на лавандула. Подарете на вас и вашето семейство по-добър и качествен сън и закупете матрак, възглавница или друг продукт за сън с аромат на лавандула.