Охлаждащи матраци: Всичко, което трябва да знаем

  1. Какво трябва да знаем за охлаждащите матраци?
  2. Охлаждащи матраци с мемори пяна
  3. Охлаждащи матраци с гел пяна
  4. Охлаждащи матраци с латекс
  5. Охлаждащи матраци с натурални материали
  6. Какво ни е нужно за по-добър сън през лятото?
  7. Инвестирайте в памучна пижама
  8. Пробвайте охлаждаща възглавница
  9. Използвайте лятна завивка

Какво трябва да знаем за охлаждащите матраци?

Лятото е тук! За много от нас това означава барбекюта, почивка на плажа и коктейли под слънцето. За някои обаче, лятото може да означава нещо друго – неспокоен и непостоянен сън. Потенето през нощта изобщо не е забавно и някои хора спят много по-трудно, когато е горещо. Може би, си мислите, че трябва просто да се предадете и да преминете през няколко месеца на мъчителни нощи, но нещата не бива да се случват по този начин. Разработена е интелигентна технология за производство на матраци, която ще ви помогне да се охладите през нощта. Дали те ще имат влагоабсорбиращи дамаски или дишащи ядра от пяна, има наистина много варианти лятото да си остане забавно!

Охлаждащи матраци с мемори пяна

Материалът вискоеластик или мемори пяна е тип пяна, която реагира на телесната температура. Тя се оформя, спрямо контура на тялото и използвана в матрак, осигурява комфортна, персонализирана повърхност за сън.
Първоначално създаден от НАСА през 60-те години на ХХ в., космическият материал си проправя път до домовете на хората, чрез използването му в матраци, топ матраци и дори възглавници. Когато мемори пяната била изобретена, е нямало какво да се направи, относно контрола на температурата. В наши дни обаче, технолози конструират пяна с отворено-клетъчна структура, позволваща преминаването на въздух по-свободно, а също и комбинации с различни материали, които предотвратяването на прекомерното затопляне. Въпреки това, ако все още се притеснявате от прекалена топлина през нощта, трябва да пробвате някоя от другите алтернативи на пазара.

Охлаждащи матраци с гел пяна

Вероятно, най-иновативната форма на пяната на пазара в наши дни е гел пяната, притежаваща всички предимства на мемори пяната, но със значително по-ниска степен на затопляне. Гел капсулите са добавени към страндартна мемори пяна, за да се създаде матрак, който съчетава охлаждащия ефект на гела и комфорта и подкрепата на мемори пяната. Така, по време на топлото лято, ще се сигурни, че ще спите в хладна и свежа среда. Най-често гел пяната се добавя само от едната страна на матрака, а от другата ще откриете по-топла и уютна среда за зимните месеци.

Охлаждащи матраци с латекс

Латексовата пяна, обратно на мемори пяната, е с натурален произход и естествено регулира температурата, без помощта на гел или други добавки. Както вече знаете, мемори пяната се влияе от температурата и се оформя, спрямо тялото на спящия. Латексът, от друга страна, реагира на теглото и формата на тялото. Това означава, че по-трудно се влияе от различни фактори и е по-малко вероятно латексовите матраци да задържат топлината на тялото ви.

Охлаждащи матраци с натурални материали

Натуралните материали за матраци имат естествени охлаждащи свойства и са много по-дишащи. Някои матраци съдържат коприна или памук, за да се усещат по-хладни и свежи на допир. Освен това, тези материали са дишащи, така че температурата лесно се освобождава от матрака и не се задържа. Други натурални материали, като вълната, може да изглеждат, сякаш създават много топло усещане. Всъщност, този пълнеж е достатъчно плътен и еластичен, за да позволи на въздуха лесно да преминава за по-добър контрол на температурата.

Какво ни е нужно за по-добър сън през лятото?

Ако все пак не сте готови да инвестирате в специален матрак само за лятото, ние ще ви предложим други варианти за по-малко топлина през нощта.

Инвестирайте в памучна пижама

Памучната пижама ще запази по-хладно и свежо усещане през летните нощи. Памукът е лек, много дишащ и позволява на топлината да избяга много по-бързо от синтетичните платове, като полиестера, например.

Пробвайте охлаждаща възглавница

Дишаща възглавница, изработена от лек пълнеж, например холофибър или полиестер, е перфектна за лятото. Или се сдобийте с възглавница с мемори пяна и охлаждащ гел, които често на промоционални цени през лятото. Потърсете и памучни калъфки, които още ще подобрят усещането.

Използвайте лятна завивка

Проблем може да бъде дебелината и плътността на вашата завивка. Всички завивки имат т.нар. степен на затопляне, а за лятото тя не бива да бъде повече от 4.5. Въпреки, че почти всички завивки уж са за всички сезони, през лятото имате нужда от много тънка такава, за да се наспивате добре.

Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат за постигане на по-добър сън през лятото!