Не сте сами в леглото

  1. Какво се крие в матрака ви?
  2. Какво са акарите?
  3. Защо именно матракът приютява акарите?
  4. Как да се предпазите от акарите?
  5. Симптоми за алергия към акари

Какво се крие в матрака ви?

Ако погледнете под микроскоп мястото, където спите, е твърде вероятно да останете шокирани от това, което ще видите. Производителите на матраци твърдят, че след 8 години употреба един матрак тежи почти двойно от това, което е тежал като нов, тъй като за този период на използване е усвоил поне литър пот, стотици мъртви клетки и е станал домакин на безброй микроскопични бактерии и акари, подслонили се в най-толите и влажни части на матрака. За да избегнете това, производителите препоръчват по-рано да смените стария матрак с нов, тъй като тяхното размножаване е изключително бързо, а справянето с тях – трудно.

Какво са акарите?

Праховите акари са малки живи организми, които живеят във вашия дом – основно в матрака, възглавниците, килимите и завесите, и не могат да се видят с невъоръжено око. Акарите обичат влагата и се размножават най-вече през есента и пролетта. Акарите са причина за появата на много здравословни проблеми като астма, респираторни проблеми, алергии, сърбеж и кашлица.

Защо именно матракът приютява акарите?

За да съществуват акарите, те се нуждаят от храна, вода и топлина, както всяко друго същество. Нашият матрак е идеална среда за тях, тъй като в него намират всичко, от което се нуждаят. Те се хранят с мъртви клетки от човешкото тяло и могат да бъдат открити на влажни места и на места, където има остатъци от храна, така че забравете за яденето в леглото.

Как да се предпазите от акарите?

1. Проветрявайте често помещението, в което спите – Особено важно е да проветрявате често стаята, както и завивките, възглавниците и матрака. Чистият възхух и слънцето са най-големите врагове на акарите и действат като естествен дезинфектант.

2. Сменяйте често спалното бельо и поддържайте високо ниво на хигиена – Изпирайте спалните аксесоари и спално бельо на високи градуси, след което задължително сушете в сушилня или още по-добре – на слънце.

3. Заложете на антибактериално обработени продукти за сън – матраци, възглавници, завивки и спално бельо. Не пропускайте да се сдобиете и с протектор за матрак, който няма да позволи на течностите да навлязат в ядрото на матрака и да го направят идеална среда за развитието на неприятните същества.

4. Обръщайте често матрака – Необходимо е поне два пъти в годината да обръщате матрака. Това не само ще осигури по-добра вентилация на матрака, но също така ще го запази по-дълго и ще се износва равномерно.

5. Поддържайте ниска влажност в дома си – Влажността трябва да е по-малко от 50%.

6. Купете нов матрак – Препоръчително е на всеки 5 години да сменяте стария матрак с нов, за да избегнете появата на акари и за да сте сугурни, че спите в здравословна среда за сън.

Симптоми за алергия към акари

35% от населението в даден момент страда от алергия към акари. Най-честите симптоми са честа кашлица, кихане, конюнктивит, запушен нос, зачервяване на кожата и хрема. В по-тежки случаи се наблюдават и астматични пристъпи.

Подобни статии

Мъжете и Жените за Матраците
Мъжете и Жените за Матраците
Предпочитанията на Мъжете и Жените за Матраците Мъжете са от Марс, а жените от Венера и със сигурност, ако на Марс и Венера имаше матраци те щяха да са коренно противоположни. Както с всичко...
Матракът ви скърца! Ами сега?
Матракът ви скърца! Ами сега?
Какво Да Правим ако Нашите Матраци Скърцат? Ако смятате, че имате неудобни матраци у дома, почакайте да чуете това. Можете да си имате доста по-сериозни проблеми от неудобството. Какво ще кажете...
Не сте сами в леглото
Не сте сами в леглото
Какво се крие в матрака ви? Ако погледнете под микроскоп мястото, където спите, е твърде вероятно да останете шокирани от това, което ще видите. Производителите на матраци твърдят, че след 8...
Как нощните смени влияят на съня ни?
Как нощните смени влияят на съня ни?
Нощните смени и сънят Голяма част от хората работят нощна смяна и се налага да спят през деня, когато всички останали са на работа. Очевидно е, че по-голямата част от хората не избират сами този...