Не сте сами в леглото

  1. Какво се крие в матрака ви?
  2. Какво са акарите?
  3. Защо именно матракът приютява акарите?
  4. Как да се предпазите от акарите?
  5. Симптоми за алергия към акари

Какво се крие в матрака ви?

Ако погледнете под микроскоп мястото, където спите, е твърде вероятно да останете шокирани от това, което ще видите. Производителите на матраци твърдят, че след 8 години употреба един матрак тежи почти двойно от това, което е тежал като нов, тъй като за този период на използване е усвоил поне литър пот, стотици мъртви клетки и е станал домакин на безброй микроскопични бактерии и акари, подслонили се в най-толите и влажни части на матрака. За да избегнете това, производителите препоръчват по-рано да смените стария матрак с нов, тъй като тяхното размножаване е изключително бързо, а справянето с тях – трудно.

Какво са акарите?

Праховите акари са малки живи организми, които живеят във вашия дом – основно в матрака, възглавниците, килимите и завесите, и не могат да се видят с невъоръжено око. Акарите обичат влагата и се размножават най-вече през есента и пролетта. Акарите са причина за появата на много здравословни проблеми като астма, респираторни проблеми, алергии, сърбеж и кашлица.

Защо именно матракът приютява акарите?

За да съществуват акарите, те се нуждаят от храна, вода и топлина, както всяко друго същество. Нашият матрак е идеална среда за тях, тъй като в него намират всичко, от което се нуждаят. Те се хранят с мъртви клетки от човешкото тяло и могат да бъдат открити на влажни места и на места, където има остатъци от храна, така че забравете за яденето в леглото.

Как да се предпазите от акарите?

1. Проветрявайте често помещението, в което спите – Особено важно е да проветрявате често стаята, както и завивките, възглавниците и матрака. Чистият възхух и слънцето са най-големите врагове на акарите и действат като естествен дезинфектант.

2. Сменяйте често спалното бельо и поддържайте високо ниво на хигиена – Изпирайте спалните аксесоари и спално бельо на високи градуси, след което задължително сушете в сушилня или още по-добре – на слънце.

3. Заложете на антибактериално обработени продукти за сън – матраци, възглавници, завивки и спално бельо. Не пропускайте да се сдобиете и с протектор за матрак, който няма да позволи на течностите да навлязат в ядрото на матрака и да го направят идеална среда за развитието на неприятните същества.

4. Обръщайте често матрака – Необходимо е поне два пъти в годината да обръщате матрака. Това не само ще осигури по-добра вентилация на матрака, но също така ще го запази по-дълго и ще се износва равномерно.

5. Поддържайте ниска влажност в дома си – Влажността трябва да е по-малко от 50%.

6. Купете нов матрак – Препоръчително е на всеки 5 години да сменяте стария матрак с нов, за да избегнете появата на акари и за да сте сугурни, че спите в здравословна среда за сън.

Симптоми за алергия към акари

35% от населението в даден момент страда от алергия към акари. Най-честите симптоми са честа кашлица, кихане, конюнктивит, запушен нос, зачервяване на кожата и хрема. В по-тежки случаи се наблюдават и астматични пристъпи.