Малка спалня – решения при обзавеждането

 1. Хитри трикове за малки спални
  1. 1. Боядисайте стените в светли цветове
 2. 2. Огледала
  1. 3. Какви мебели да сложим?
  2. 4. Подходящо осветление
  3. 5. Изборът на завеси
  4. 6. Изберете изчистена визия
  5. 7. Сбогувайте се с хаоса

Хитри трикове за малки спални

Обзавеждането на спалня е труден процес, но когато помещението е малко задачата става още по-сложна. Имайки предвид, че спалнята е място не само за сън, но и за почивка след напрегнатия ден, съвсем нормално е всеки да желае да се чувства удобно и уютно в нея, както и да разполага с нужните мебели и все пак тя да изглежда модерно. Днес ще споделим с вас няколко решения, специално приложими при обзавеждане на малки спални, благодарение на които ще направите помещението да изглежда по-голямо, по-красиво и функционално.

1. Боядисайте стените в светли цветове

Задача номер 1 е да изберете подходящи цветове за стените. Съветваме ви да заложите на един или максимум два цвята, които обаче да бъдат в светлата цветова гама. Светлите цветове отразяват светлината и правят така че помещението да изглежда по-просторно и голямо. Ако желаете по-модерна визия, няма проблем да боядисате противоположните стени в различни цветове, но е задължително те да бъдат в сходни или близки нюанси.

2. Огледала

Това е трик, който може би всеки вече знае, но няма как да не отбележим още веднъж, че наличието на огледала в малки помещения ги прави да изглеждат по-големи. Съветваме ви да изберете високо огледало, което наистина ще направи стаята по-широка и просторна. Ако разположението на стените в спалнята не позволява поставяне на огледало, добър вариант е то да бъде добавено на гардероба или на вратата например.

3. Какви мебели да сложим?

При малки спални е важно да сведете мебелите до минимум и да обзаведете само с най-необходимото – легло с нощно шкафче и гардероб, ако имате възможност и скрин. При леглата ви съветваме да заложите на по-компактини размери 120 х 190, 140 х 200, 144 х 190 и да се насочите към вариантите за легло с чекмеджета, легло тип приста или ъглови легла с ракла. Освен че заемат по-малко място, тези модели са функционални, защото предоставят допълнително място за съхранение на вещи. Ако пък жилището ви е наистина с ограничени възможности, винаги може да закупите компактен разтегателен диван, който да използвате вместо легло. Поставянето на шкафове и етажерки е още един вариант да се сдобиете с допълнително място за съхранение.

4. Подходящо осветление

Осветлението също може да направи помещението да изглежда по-просторно и да промени като цяло усещането в стята. Нека в спалнята ви бъде светло, но изберете повече осветителни тела, разположени на в различни точки на стаята, вместо един голям полилей.

5. Изборът на завеси

Без съмнение най-добрият вариант за малки спални е да оставите прозорците без пердета и завеси. От друга страна обаче това не винаги е възможно или пък носи дискомфорт в сутрините, в които желаете да поспите до по-късно. Компромисният вариант в случая е да изберете светли пердета или завеси, които не са дълги до пода. Добре е да имате опция да ги приберете настрани през деня, а когато пожелаете по-приглушена светлина да ги спускате.

6. Изберете изчистена визия

Изчистената визия е най-доброто решение при малки спални. Тежките, големи и обемни мебели отнемат от пространството и претрупват стаята. Дори при декорацията и спалното бельо избягвайте агресивни цветове, много шарки и смесване на стилове. Спазвайте цветовата схема на стаята и добавете семпли мебели и декорация.

7. Сбогувайте се с хаоса

Не забравяйте, че каквито и трикове да приложите, за да изглежда малката ви спалня по-просторна, ако в нея цари безпорядък, всички усилия са напразни. Ако желаете пространство, може лесно да си го осигурите като редовно подреждате спалнята, сгъвате дрехите си и оправяте леглото си, ще се радвате на уютна и просторна спалня.