Как да създадем легло, в което да обичаме да спим

  1. Най-добрият матрак в света (за вас)
  2. Подходящата основа за вас и вашия матрак
  3. Правилните чаршафи за вашето ново легло
  4. Подходящо одеяло
  5. Възглавница

Когато се опитвате да създадете идеалната среда за сън, 5 ключови елемента ще ви помогнат да насочите решенията си – правилния (за вас) матрак и основа, възглавници, чаршафи и одеяла. Не се заблуждавайте, целият пакет трябва да е взет, за да си доставите онзи страхотен сън, за когото жадувате. Прочетете нашите съвети, за да може да се сдобиете с перфектното легло за сън.

Най-добрият матрак в света (за вас)

Нека бъдем честни, вашият матрак не играе поддържащата роля в съня ви – той е звездата на страхотната среда за сън. За целта трябва да постигнете правилния баланс между мекота и твърдост, съвместимост и подкрепа. И също така трябва да отговаря на вашия уникален сън и индивидуални предпочитания. Матраците с бонел пружини са по-пружиниращи, а тези с покет пружини са по-поддържащи и при тях не се усеща движението на партньора ви. Ако предпочитате по-твърди модели, може да разгледате матраци с различен вид пяна или от латекс. Ако пък не може да решите дали искате матрак с или без пружини, латекс или мемори пяна, разгледайте по-отблизо хибриден матрак, който е съчетание от различни материали и предлага най-доброто от всички тях. Когато пазарувате за матрак, обърнете голямо внимание на това как се чувствате върху тях, когато лежите в предпочитаната от вас позиция за сън. Хората, които спят на една страна се наслаждават повече на по-меки модели матраци. Хората, които спят по корем намират зоната си на комфорт на по-твърди модели, а пък тези, които обичат да спят по гръб предпочитат модели със средна степен на твърдост – не прекалено мек, нито твърд.

Подходящата основа за вас и вашия матрак

Вече сте се сдобили със страхотен матрак и идва следващия въпрос – на какво да го сложите? Имате няколко опции. Единият вариант е ако имате твърда основа, на която може да легне матрака. Те са често срещан избор и осигуряват оптимален въздушен поток, позволявайки на вашия матрак да осигурява добра поддръжка и здравословен сън по-дълго. Другият вариант е да се постави върху подматрачна рамка. Самата рамка се състои от дървени летви, които осигуряват цялата необходима опора и добра проветривост на матрака. Трети вариант са регулируемите основи или подматрачни рамки. Те позволяват да променяте позицията си в леглото с едно натискане на бутон или ръчно. Повдигнете или спуснете главата, краката, горната и долната част на тялото, както желаете. С безброй позиции за сън, ще намерите подходящата за вас, която да отговаря на ситуацията и вашите предпочитания.

Правилните чаршафи за вашето ново легло

Преди да легнете на новия си матрак и легло, трябва да сте закупили и няколко комплекта спално бельо. Качествените памучни чаршафи са много предпочитани. Те са дишащи и дълготрайни. Добър вариант е спалното бельо от перкал, тъй като предлагат добра дълготрайност и се усещат по-прохладни на пипане. Броя на нишките трябва да е между 200 и 300. Ако харесвате лъскаво, гладко усещане, изберете сатенени чаршафи с плътно тъкане (приблизително 300 до 600 нишки). Те са по-подходящи за летните месеци. За есента и зимата може да помислите за комплекти от фланел. Обикновено са направени от памук, предавайки топло усещане. Тези шлифовани влакна улавят повече въздух, което им помага да задържат повече топлина близо до тялото ви. Когато купувате фланел, няма да видите списъци с нишки. Вместо това производителите използват унции, като за качествен комплект трябва да има 5-6 унции.

Подходящо одеяло

Идеалното одеяло е това, което ви кара да се чувствате топло и удобно, без да се потите или пък да ви е студено с него. Подобно на чаршафите, ще ви трябват няколко вида, подходящи за всеки сезон. За есента и зимата едно леко вълнено одеяло ще ви помогне да регулирате температурата си по-добре и да ви е топло през цялата нощ. За тези, които са алергични към вълна (или просто не я харесват), одеяло от руно ще свърши чудесна работа. Той предава мекота, но е по-малко дишащ, тъй като е направен от синтетични материали. За целогодишна употреба, памука е най-добрия избор. Каквото и да изберете, уверете се, че одеялата ви могат да се перат.

Възглавница

Възглавница, която не позволява на тялото ви да почива, може да причини главоболие, болки във врата и раменете, както и да ви достави отвратителна неспокойна нощ. Предпочитаното от вас положение за сън е най-доброто ви ръководство за избора на правилната възглавница. Хората, спящи по корем, могат да спят без възглавница или да изберат мека и по-плоска. Спящите по гръб обикновено избират възглавница със средна дебелина. Хората, които спят на една страна се нуждаят от здравина, за да поддържат врата. Има още повече опции, когато става въпрос за видовете пълнеж. Ако сте алергични към пера, изключете такъв тип възглавница. Възглавниците от латекс са добър избор за тези, които имат алергии. Те се предлагат и в много различни размери и форми. Възглавниците от мемори пяна осигуряват добра подкрепа и са дълготрайни. За хората, които обичат да им е по-прохладно, могат да изберат пълнеж с охлаждащ гел или калъф с бамбук.

Сдобийте се с правилните 5 продукта за сън и със сигурност ще получите спокойна нощ.