Как да разберем, че е време за нов матрак?

  1. Как да разберем, че е дошло време да се разделим със стария си матрак?
  2. Тялото ви подсказва, че е време за нов матрак?
  3. Нежелани алергии?
  4. Чувствате се по-добре в чуждо легло?

Как да разберем, че е дошло време да се разделим със стария си матрак?

Всички сме минавали през това. Събуждате се в 3 часа сутринта, не можете да се зарадвате на пълноценен и качествен сън, постоянно се въртите в леглото и не успявате да заспите. Това е влудяващо и ако това е често явление, може би е станало време да се сбогувате с Вашия матрак. Това не е единственият признак, че Вашият матрак може да е за смяна. Матраците имат средна продължителност на живот от 5-10 години в зависимост от качеството. Не забравяйте, че прекарвате една трета от съществуването си в леглото и Вашият матрак се изхабява с времето. Ако забелязвате износване, като увисване или вдлъбнатини, различни неравности и твърдости по повърхността, знайте че е време да се захванете с търсене на нов матрак за подмяна на стария.

Тялото ви подсказва, че е време за нов матрак?

Вашето тяло може да ви напомня по много различни начини, че е време за нов матрак също. Редовното събуждане с необясними болки и чувство на натъртеност означава, че вие не получавате правилната подкрепа, която ви е необходима докато спите. Може също да забележите, независимо колко време сте прекарали в леглото, че винаги на сутринта сте уморени и изнервени от безсъние. Матраците имат сравнително дълъг период на експлоатация, период през който човешкото тяло се променя. Ако отначало сте се нуждаели от един вид матрак, то с времето нуждите на тялото се променят и перфектния преди няколко години матрак, вече не е толкова ефективен и не дава нужната ви опора.

Нежелани алергии?

Възможно е да се появят и алергични симптоми. С продължение на времето, по повърхността на матрака започват да се натрупват мъртви кожни клетки и пот, което води до появата на някои нежелани бактерии и акари. Праховите акари и други микроскопични същества могат да доведат до някои неприятни алергични реакции, което може да е сигнал, че е време за подмяна на вашия матрак.

Чувствате се по-добре в чуждо легло?

Последно, но не и по важност, ако спите много по-добре когато нощувате някъде другаде, но не и в собственото си легло, то това е сигурен признак, че е време за подмяна на Матрака. За много хора това е финалния знак. Факта, че се събуждате истински отпочинали след като сте спали навсякъде другаде, но не и у Вас, означава, че вашия матрак е за смяна.

Сещате се, че скоро ще празнувате 10 годишнина от сватбата и си спомняте, че сте купили матрака 2 години преди сватбата. И децата вече са без памперси. Може би гаранцията на матрака е все още валидна, но експерти от индустрията препоръчват да се започва да се мисли за нов матрак след около 8 години употреба.

Матраците нямат краен срок на годност, животът им продължава в зависимост от качеството и самата експлоатация, но е факт, че ще спите много по-добре на нов.

Подобни статии

Ортопедични възглавници за по-добър сън
Ортопедични възглавници за по-добър сън
Как ортопедичните възглавници ще ви помогнат за по-добър сън? Възглавниците са един от най-съществените аксесоари в спалнята, който ще ви помогне да отпочинете по-добре и да заспите бързо и лесно...
7 често срещани мита за матраците
7 често срещани мита за матраците
7 мита за матраците, които ще разбием Купуването на нов матрак всъщност е доста трудоемка задача. Сравняването на характеристиките и цените от марка до марка е предизвикателство, защото има...
50 от най-интересните факти за матраците
50 от най-интересните факти за матраците
Колко знаете за матраците и леглата? Колко често си мислите за матрака си? Или за леглото си? Това не e често срещан въпрос. Прекарвате една трета от живота на матрака си – в сън, четене или...
Признаци на проблеми със съня при децата
Признаци на проблеми със съня при децата
Всички знаем, че за здравия ум и тяло е необходим добър, спокоен сън. Това важи особено за децата, които се нуждаят от добри 2-3 часа повече сън всяка вечер, отколкото възрастните. За да получават...