Какъв матрак за бебешка кошара да изберем? Съвети при избора

  1. Бебешки матраци – типове:
    1. 1. Детски матраци с пружини
    2. 2. Детски матраци с латекс
  2. 3. Бебешки матраци от пяна/дунапрен
    1. 4. Матраци с мемори пяна

След като сте научили вълнуващата новина, че ще ставате родители неусетно настъпва моментът за множество покупки за новия член на семейството. Съвсем нормално е в такъв момент младите родители да се почувстват притеснени и объркани, стремейки се към най-добрата покупка за своето новородено. Сред стресиращите покупки често се оказва и бебешкия матрак. Това се дължи на факта, че особено през първите няколко месеца от живота си, бебето прекарва по-голямата част от денонощието иманно в кошарата. От добрия сън зависи и правилното развитие и растеж на детето, което прави задачата още по-отговорна. За да осигурите на своето бъдещо дете здравословен и качествен сън, е добре да заложите на наистина надежден детски матрак.

Бебешки матраци – типове:

1. Детски матраци с пружини

Пружинните матраци са класически вид матраци, които са съставени от свързани помежду си пружини. Този вариант е компромисен вариант между цена и качество, но не ви го препоръчваме за новородено, тъй като при този тип матраци липсва еластичност. Друг важен недостатък е, че те не разпределят равномерно теглото по повърхността, което означава че гръбначният стълб няма да бъде в правилната за детето позиция за сън. Съветваме ви да оставите пружинния матрак за по-късен етап в развитието на детето ви – след 7 годишна възраст.

2. Детски матраци с латекс

Латексовите матраци са може би едни от най-изръжливите и комфортни предложения на пазара, които за радост са и напълно безвредни за организма. Характерни за този тип матраци са множеството канали в сърцевината, благодарение на които всички латексови матраци се славят с отлична вентилация. Да, вярно е, че матраците от латекс са малко по-скъпи от останалите видове, но пък инвестицията наистина си заслужава, защото ще бъдете спокойни за здравето и добрия сън на вашето съкровище.

3. Бебешки матраци от пяна/дунапрен

Това са може би едни от най-предпочитаните модели за деца, защото освен че са достъпни като цена, в момента на пазара се предлагат доста качествени варианти. Те имат добра еластичност и ортопедичност. Съветваме ви, ако сте се насочили към детски матрак с пяна да следите тя да бъде дишаща, да има висока плътност и да предлага средно ниво на твърдост.

4. Матраци с мемори пяна

Матраците с мемори пяна са едни от най-иновативните модели на пазара, изработени по модерна технология. Свойствата на мемори пяната да запомня извивките на тялото безспорно я правят предпочитан и комфортен материал, но дали е подходяща за бебешки матраци? Отговорът със сигурност е не, тъй като мемори пяната е анатомичен материал, който не дава нужната опора и правилно разположение за детския гръбначен стълб. С матрак с мемори пяна може да зарадвате вашето вече пораснало дете, но не и новородено бебе.

Без значение кой тип матрак от посочените ще изберете за своето дете, не забравяйте, че на първо място той трябва да бъде здравословен и обработен срещу акари и бактерии. Задължително трябва да се сдобиете и с протектор за матрак – аксесоар, който ще предпази ядрото на матрака от течности, а дамаската му ще изглежда перфектно дълго време.

Подобни статии

Как нощните смени влияят на съня ни?
Как нощните смени влияят на съня ни?
Нощните смени и сънят Голяма част от хората работят нощна смяна и се налага да спят през деня, когато всички останали са на работа. Очевидно е, че по-голямата част от хората не избират сами този...
Видове спални и легла
Видове спални и легла
Легла и спални Обща информация Всяка спалня, както добре знаем, има нужда главно от легло. То се използва за качествена почивка, здравословен сън и възстановяване на енергията за следващия...
6 съвета за успешна покупка на топ матрак
6 съвета за успешна покупка на топ матрак
Матракът ви е вече деформиран, но желаете да отложите покупката на нов още малко? Имате твърд матрак, който желаете да омекотите? Разтегателният диван не е толкова комфортен за сън? Имаме решение на...