Защо сънуваме?

  1. Какво означават сънищата?
  2. Кога сънуваме?
  3. Защо сънуваме?
  4. Имат ли значение сънищата?

Какво означават сънищата?

Когато се събуждате сутрин, може би си спомняте странни, изпълнени с емоции преживявания, познати като сънища. Това уникално състояние на съзнанието е изследвано многократно, не от един или двама учени. Ученият Уилям Демент, решава да направи експеримент като събуди участниците в момента на най-дълбок сън. С течение на времето участващите в експеримента, станали раздразнителни, нервни и дори започнали да халюцинират и да страдат от безсъние. Изводът от това е, че сънят и сънуването играят главна роля в цялостното ни здравословно състояние.

Редица от проучвания показват, че хората, които се стремят да научват повече неща през деня, сънуват повече през нощта. На какво се дължи това?

Нека да научим повече за мистерията наречена „сън“.

Кога сънуваме?

Въпреки че, повечето учени определят сънуването като много дълбок сън, нашите най-ярки и запомнящите сънища се случват по време на т.нар РЕМ. Буквалният превод на този етап е, бързо движение на очите. Това е момента точно преди да се събудим и обяснението защо тогава си спомняме сънищата си. В този етап от съня, част от нашия мозък не може да обработва правилно информацията. Това обяснява защо нашите сънища имат емоционален характер.

Защо сънуваме?

До ден днешен, сънуването и сънищата остават една голяма мистерия. Нещото, което знаем е, че сънят по време на РЕМ формира сънищата, които си спомняме. Когато спим, мозъкът ни изживява наново нещата, които сме преживели през деня, опитвайки се да определи какво да запомним и какво да забравим. Сънят по време на РЕМ, играе роля не само в запомнянето на сънищата, но и в забравянето. Замислете се, какво би било, ако помните всяка една малка информация, която сте чули или видели? Сънят определя коя информация да запомните и коя не. Ето защо, най-вероятно не си спомняте какво сте вечеряли преди пет дни.

Имат ли значение сънищата?

Много от хората търсят скрито послание в техните сънища. И докато сънищата са отражение на вашите дневни преживявания, проучвания доказват, че сънуването не е отражение на по-дълбоки емоции или конфликти. Съществува теория, според която сънищата са просто резултат от дейността, която сме извършвали през деня и това е начина, съзнанието и мозъкът ни да се възстанови.

Едва ли, някога ще разберем, каква е истината за сънищата ни и какво означават те. До тогава ще трябва да вярваме на теории и проучвания….или може би не.