Двойките трябва да спят….отделно!

  1. Некачественият сън води до развод
  2. Ползи при отделните легла на двойките
  3. Спасете брака си с добър сън

Некачественият сън води до развод

Половинката ви хърка, върти се в леглото и има неспокоен сън? Резултатът – той спи добре, а вие страдате от безсъние. Диванът се превръща в най-добрия ви приятел. Там прекарвате повечето вечери, когато не може да заспите и сте изморени от непрестанното въртене на партньора си. По-добре би било да спите в отделни легла, за да спите и вие спокойно. Дали това обаче означава край на връзката ви?

Ползи при отделните легла на двойките

Според редица проучвания двойките, които спят заедно и страдат от безсъние, трябва сериозно да обмислят спането в отделни легла. Така всеки може да се разположи удобно, без да пречи на съня на другия. Друго предимство е, че може да изберете матрак, съобразен с индивидуалните нужди на тялото ви. Още в самото начало на своето съществуване, хората не са имали намерение да спят с някой друг. Двойните легла и навикът да спят заедно, идва заради липсата на пространство. Това се налага заради постоянното преместване на хората от провинциалните просторни къщи към тесните жилища в градовете. Това е вариант за спестяване на място и вместо отделни единични легла, решението на двойките е двойното легло. Проучвания доказват, че още преди Викторианската епоха, семейните двойки са спяли в отделни легла, докато двойно легло се е използвало само при сексуални контакти.

Спасете брака си с добър сън

Лошият сън на единия или и на двамата партньови, освен безсъние, е отговорен и за редица други нещастия, които рядко отдаваме на съня. Непълноценният сън е свързан с редица заболявания – сърдечни заболявания, депресия, белодробни заболявания и др. Освен това лошия сън е причина за неработоспособност, аварии, дори е допринесъл за много разводи. Много хора пренебрегват или подценяват значението на добрия сън в ежедневието ни, а истината е, че той може дори да спаси брака ни, ако успеем да пречупим мита, че отделните легла, отчуждават двойката. От 40 анкетирани двойки, повечето заявяват, че неспокойният сън на единия партньор увеличава с 50% шанса и другият да изгуби съня си. Въпреки това, двойките не желаят да спят отделно и смятат, че спят по-добре, когато са заедно, докато научните доказателства сочат точно обратното. При проведено проучване се оказва, че едва 1 от 10 двойки спят на отделни легла. Останалите решават да спят заедно със страха, че въпреки че спят в общо легло, те могат да се отчуждят, защото понякога двойното легло освен безсъние, може да крие и други проблеми. Затова се оказва, че е по-добре двойките да спят отделно, за доброто на здравословното им състояние, както и на връзката им.