Да изберем перфектния диван

  1. Как да изберем перфектния диван?
  2. Размерът има значение
  3. Комфортът е ключът
  4. Трикове при дизайн за малки пространства
  5. Чувствителност на стила
  6. Въпрос на пари

Как да изберем перфектния диван?

Изкуството да декорираш своя дом, така че да създава домашен уют и удобство, остава мисия за всеки домакин. Може би най-голямата мебел във всеки хол или всекидневна остава диванът. Правилният избор и покупка ще ви накарат да се чувствате по-добре, по-комфортно и по-уютно у дома. Когато избирате мека мебел може да съобразите следните неща:

Размерът има значение

Когато купувате диван или холова гарнитура, трябва да обърнете внимание на съотношението в размерите на стаята и дивана, за да има естетически вид, както и да се уверите, че може да внесете избрания диван в съответната стая. Мярка за пропорция: вашият диван ще бъде в голяма степен пропорционален на стаята ви, ако е две трети от дължината й, а ширината не е по-голяма от една трета от ширината на стаята. За височината на седалката имайте предвид, че нормалната средна стойност е около 18 см. Преди да закупите избрания диван, измерете вратите или прозорците през които ще го вкарате в помещението. Измерете много добре входната врата, вътрешните врати и стълбища, за да не се разочаровате твърде късно. Не на последно място, попитайте търговеца дали крачетата се демонтират и дали има възможност новата холова гарнитура да бъде доставена на отделни модули.

Комфортът е ключът

Искате повече място, където да се отпуснете след тежък ден? Изберете диван с по-тънка облегалка, за да добавите повече място за сядане, без да увеличавате общата дължина на модела. По-голямата площ е равна на повече комфорт, така че, може да се откажете от обемните, декоративни възглавници, които намаляват пространството, предназначено за вас и близките ви.

Трикове при дизайн за малки пространства

Моделите с по-високи крака, придават по-лек външен вид на дивана. Ако пък сте избрали модел с по-ниски крачета, е добре да са дървени и да се сливат с подовата настилка. За да направите тавана в хола да изглежда по-висок, трябва да изберете холова гарнитура с по-ниска височина на облегалките за гръб и ръце. Ако искате да направите така, че визуално диванът да изчезне, трябва да изберете цвят подобен на стените.

Чувствителност на стила

Формата на подлакътниците определя стила на дивана. Квадратната форма обикновено означава модерен или съвременен стил, а заоблените форми по-скоро са традиционни. Най-новата тенденция във формите на подлакътниците са големи, пухкави блокове, които приличат на елементи от лего конструктор. Това е евро-облик, който издава леко небрежен лукс.

Въпрос на пари

Меката мебел често е една от най-скъпите покупки, които правим за дома си. Инвестицията в размер на 1000 лева ще ви спечели полезен диван, който вероятно ще използвате от три до пет години. Дизайнерският вид и по-висококачествените материали вероятно ще ви струват малко по-скъпо, около 2-3 хиляди лева, но със сигурност ще използвате холовата си гарнитура между пет и десет години. Ако изберете тапицерия от естествена кожа, стойността на дивана ще се увеличи с 50% до 70%.

Днешните мебели могат да се направят по ваш избор и тапицерия, която да пасва на останалия интериор в стаята. Не забравяйте, че луксозният вид на хола ви, не е само цена. Правилната покупка ще бъде тази, която обичате, така че трябва да се съсредоточите върху цялостната оценка и характеристики на новия диван, вместо само върху цената.