Топ матраци 5.00/5 (100.00%) 27 votes

Топ матраци

Какво е топ матрак?

Топ матракът е аксесоар, който се използва с матрак. Всъщност топ матракът е вид тънък матрак, чиято височина варира между 3 см и 9 см. Топ матраците, подобно на матраците, могат да бъдат меки, средни или твърди. Използват се в следните случаи:
1. За подобряване на комфорта
2. Ако матракът, който използвате е твърд с цел омекотяване
3. Ако матракът, който използвате е твърде мек с цел по-твърдо усещане
4. Ако матракът, който използвате е стар, деформиран, с вдлъбнатини или изскочили пружини
5. За използване с разтегателни дивани за повече комфорт
6. Добавяне към матрака с цел постигане на повече височина
7. При обзавеждане на хотели и къщи за гости


Топ матракът е бюджетно и временно решение, в случай, че сега не е моментът да закупите нов матрак. Освен това той може да се съхранява лесно и компактно, в случаите, когато не ви е необходим, както и да го транспортирате при необходимост на различни от дома места – на вилата, в хотела, на къмпинг, при непредвидени гости и т.н. Удобство при някои модели е наличието на цип на калъфа, което прави възможно изпирането при ниски градуси. Дамаската на топ матраците е специално изработена от текстил, който не се хлъзга, а някои модели имат ластици в четирите края за по-лесно закрепване за матрака.

Видове топ матраци

Топ матраци от полиуретанова пяна

Този вид топ матраци са с височина между 5 см и 8 см, като те са предназначени най-вече да елиминират неравности, изскочили пружини или вдлъбнатини по стария матрак. Обикновено това са евтини топ матраци, които са идеално решение, ако не желаете да инвестирате повече средства в такъв тип продукт. Удобни са и като временно решение или за дивани и легла, които се използват по-рядко. Полиуретановото ядро е плътно и със сигурност ще подобри комфорта на стария ви диван или матрак. Може да избирате между пяна с гладка повърхност или профилирана пяна, която създава лек масажиращ ефект и е особено подходяща, ако имате болки в гърба и кръста, или просто търсите релакс по време на сън.

Топ матраци с мемори пяна

Топ матраци за дивани

На пазара съществуват два вида топ матраци с мемори пяна. Единият вид са изцяло от мемори пяна. Това са модели, които са особено подходящи, ако сте от харата, на които през зимата винаги им е студено в леглото. Мемори пяната е идеалният материали за студените месеци, защото запазва топлината в леглото и реагира на температурата на човешкото тяло и на тази в помещението. Другият вид включва комбинация от мемори пяна и полиуретанова пяна. Този вид топери предлагат две страни с различно усещане и твърдост. Такъв топ матрак е чудесна инвестиция, защото може да се използва през цялата година. В момента са много популярни топ матраците с гел мемори пяна, която има охлаждащ ефект. Този материал е перфектен за лятото, защото осигурява прохлада, свежест и елиминира потенето.

Топ матраци с латекс

Латексът е един от най-издръжливите и луксозни материали. Поради тази причина, топ матраците от латекс са малко по-скъпи изделия, които обаче предоставят несравним комфорт и мекота. Те са подходящи за употреба през цялата година и са страхотно решение, ако сте решили да изпробвате удобството, което предлага латексът или желаете повече височина в леглото. Друг плюс на този вид топери е, че са биоразградими и не вредят на природата около нас.

Топ матраци с нано покет пружини

Топ матраци с нано пружини

Топ матраците с пружини са сравнително ново явление в света на продуктите за сън. Те са изградени от множество компактно опаковани нано пружинки, облечени в джобчета от текстил. I-Spring системата се влияе от натиска, който определена зона оказва върху нея и реагира спрямо него. Доста по-комфортни и по-издръжливи в сравнение с традиционните бонел пружини, този материал е един от най-търсените. Топ матраците с нано покет пружини са от по-висок клас и съответно се предлагат на по-високи цени.

Какъв размер топ матрак да изберете?

При покупката на топ матрак е задължително да знаете размерите на съществуващия или бъдещия ви матрак, тъй като те трябва да бъдат с еднакви размери, т.е. ако матракът ви е с размер 160 х 200, топ матракът трябва да бъде също с размер 160 х 200. Както при матраците, така и при топерите има богато разнообразие на размери за всеки тип спални и легла. Най-търсените между тях са 82 х 190, 90 х 190, 90 х 200, 100 х 200 и 120 х 190 за единичните легла и 160 х 200, 164 х 190, 180 х 200, 144 х 190 и 150 х 200 за двойните размери. Ако ви е необходим нестандартен размер, знайте, че повечето модели на пазара се изработват в такива като срокът за изработка зависи от производителя, който сте избрали.

Производители на топ матраци

Производители на топ матраци

Сред производителите на комфортни топ матраци са популярни марки като матраци ТЕД, Латекс ЕКОН, iSleep, РосМари, матраци Блян, матраци Парадайс и матраци Хегра. Според предпочитанията, които имате, със сигурност сред тези марки ще откриете най-подходящия за вас топ матрак. Цените на топ матраците варират и в момента на пазара може да откриете модели от най-ниски цени до най-високи.